Organitzció i pressupost viatge a Nova York (octubre 2017)

No és cap novetat: Nova York és una ciutat cara. I encara et sembla molt més cara quan el teu anterior viatge ha estat a Tailàndia! Una bona organització és clau per no posar-te a plorar quan consultes el compte bancari. El nostre viatge va ser al octubre i des del març vam anar pagant mes a mes les despeses que es podien pagar prèviament, deixant només el menjar i el transport com a despeses a pagar durant el viatge.

El pressupost d'un viatge és molt personal doncs cadascú l’ajusta a les seves necessitats i prioritats. Aquest és el nostre pressupost, procurem vigilar però tampoc ens estem de res, doncs per alguna cosa treballem i estalviem durant tot l'any! A Internet podreu trobar pressupostos de bloggers que els hi ha sortit el viatge per la meitat que el nostre, tot és organització i informar-se molt. Per cert, per evitar confusions, tots els preus són per persona.

Despeses prèvies
- Vols (550€) 
El nostre buscador per excel.lència és Skyscanner,   principalment perquè és l’únic que de bon començament et mostra el preu real del bitllet. D’altres com Edreams o Kayak solen pujar el preu segons el procés de compra avança.

Els vols ens van sortir per 550€ anada i tornada amb Norwegian opció LowFare+, inclou una maleta facturada de 20kgs i molt menjar i beure a bord. No és car però tampoc una ganga. Només teníem 10 dies de vacances i el preu per aquells dies era el que era. Si teniu més flexibilitat en quant als dies segurament podreu trobar bitllets més econòmics. De fet, nosaltres ja hauríem pogut volar per uns 400€ fent escala. Però finalment vam decidir que ens compensava pagar més i volar directament fins a New York.



- Allotjament (450€) 

Si heu seguit el diari, sabreu que la nostra primera opció va ser un apartament a través d'Airbnb. La nostra idea era esmorzar i sopar sempre que fos possible al apartament i per això creiem que ens sortiria més econòmic que un hotel. Estava situat al barri de Brooklyn i ens va sortir 8 nits per 450€. Del apartament només tinc el vídeo de la "prueba del colchón":


La segona nit vam haver de marxar a un hotel perquè ens vam negar a dormir amb la companyia d'un ratolinet. Si voleu llegir l'anècdota només heu de clicar aquí. L'atenció d'Airbnb va ser genial, ens van pagar la nit d'hotel, ens van reemborsar tots els diners i ens van oferir altres allotjaments. Al final, quedar-nos al hotel que vam anar a passar la nit perquè ens va agradar molt. L'hotel era molt bonic, estava molt net, estava ben situat, si que és veritat que no tenia cuina ni menjador com l'apartament, però incloïa l'esmorzar! Si voleu consultar-lo, és aquest!


Dels errors se'n aprèn i tenim clar que si mai tornem a NY, la nostra opció serà un hotel amb esmorzar inclòs. Doncs, al matí esmorzàvem bé, dinar sempre dinàvem fora, cosa que també anàvem a fer amb l’apartament, i per sopar solíem sopar per uns 4€ (jo algun dia fins i tot per menys) al barri on ens allotjàvem. Per aquest preu, no ens surt a compte anar a un supermercat a comprar el sopar i cuinar-lo a l’Airbnb. 

Per cert, nosaltres sempre reservem els allotjaments a través de Booking, sovint llegeixo que no sempre és l'opció més econòmica i que s'han de comparar altres a través de Hotelscombined. Però nosaltres som fans de Booking, al ser Genius podem gaudir de descomptes, de begudes de benvinguda, de poder avançar el Check-in i endarrerir el Check-out, etc...

- Assegurança de viatges (55€)
Viatjar amb una assegurança és bàsic, es vagi on es vagi, però encara n'és molt més si es visita el país amb la sanitat més cara del món. Nosaltres contractem a Iati Seguros, vam viatjar amb ells a Tailàndia i només tenim bones paraules per la seva atenció i el seu servei: un parell de trucades i va venir un doctor al hotel per visitar a la Cris que havia sofert una reacció al·lèrgica a la pell, no vam haver d'abonar res per avançat i els 65€ que ens van costar les trucades se'ns van reemborsar només enviar la factura per correu electrònic.

Un truquet perquè surti més econòmic és no contractar la pòlissa de cancel·lació, que és un extra a través del qual l'asseguradora et cobriria les despeses en cas de no poder viatjar per un motiu justificat (causes mèdiques tant dels viatgers com dels familiars d'aquests, causes laborals com ser despedit, canvi de feina, també legals com una convocatòria a un tribunal, a una mesa electoral, entre d'altres).

- Visat ESTA (12€) 
L'Esta (Electronic System for Travel Authorization) és un formulari que han de omplir totes aquelles persones que volen visitar els Estats Units. És obligatori viatjar amb l'autorització aprovada, però això no et garanteix poder entrar al país ja que la decisió final la tenen els agents al port d'entrada. És com una mena de pre-anàlisis del govern d'Estats Units. Hem de dir que a nosaltres no ens el van demanar, suposem que quan van introduir el nostre passaport els hi va constar que el teníem aprovat. No ho sabem... Però de totes maneres, sol·liciteu-lo sempre! És important sol·licitar l'ESTA des de la web oficial. No s'ha de pagar més de 14$ que és el preu oficial.

- Targeta 4G (53€) 
La veritat és que a nosaltres tenir internet ens ha anat molt bé, no només per comunicar-los amb la família per whatsapp i utilitzar les xarxes socials, sinó perquè ens ha facilitat  molt moure'ns per la ciutat: Google Maps et mostra clarament quines són les línes i els transbords que has d'agafar al metro, també per demanar un Uber quan ens ha fet falta, etc. La veritat és que tenir internet al mòbil, i no dependre de wifis públics, és una garantia de seguretat.

Si sou Vodafone esteu de sort ja que podreu gaudir de la vostra tarifa sense témer al terrible Roaming. Si sou com nosaltres i viviu atrapats a Movistar, haureu de comprar-vos alguna targeta. A tots els blogs que vam llegir recomanaven demanar una targeta Teleaway per tenir internet il·limitat a Estats Units. Ens va arribar a casa un mes abans del viatge aproximadament. La realitat és que l'internet no era una meravella però ens va anar molt bé.



Al tornar hem llegit que una altra possibilitat és comprar una targeta Sim a Vodafone i pel que tenim entès surt molt més econòmic... Ho haurem de preguntar per propers viatges.

- Parquing aeroport (30€)
Nosaltres sempre aparquem el cotxe al hotel Barcelona Airport Hotel, és l'opció de pàrquing cobert més econòmica que hem trobat i mai hem tingut cap problema. Els trasllats al aeroport són immediats i casi sempre ens han vingut a recollir molt ràpid. 

- New York Pass (220€) 
El New York Pass és una targeta que inclou l'entrada a 90 atraccions de Nova York. La recomanem especialment si és la primera visita a la ciutat. Però, s'ha d'anar amb molt de compte perquè quan un llegeix 90 atraccions creu que el passe és la canya! I no és que no ho sigui, però la veritat és que d'aquestes 90, moltes no valen la pena. Per això és molt important que us assenteu davant del ordenador i valoreu amb calma quines són les atraccions que us interessen i fer un bon planning per valorar si us convé més el NY pass de 1, 2, 3, 5, 7 o 10 dies.

Nosaltres vam tenir un parell d’imprevists que ens van fer modificar el calendari: ens vam presentar al Top of the Rock sense haver reservat... Greu error, per pujar per veure la posta de sol s'ha de reservar amb un dia d'antelació, també ens vam presentar al Interpid a les 4:15 de la tarda i ens vam trobar que l'última visita era a les 4... Per tant, vam haver de prioritzar i descartar altres atraccions que teníem apuntades. Les visites que vam fer són les següents:

- Visita Empire State Building - 34$





- Visita 9/11 Memorial & Museum -24$



- Visita Top of the Rock - 34$









- Ferry i visita Estàtua de la Llibertat i Staten Island- 18$







- Lloguer de bicicletes durant 4 hores per Central Park - 45$





- Creuer pel riu Hudson - 41$





- Visita al Museu Interpid Sea, air & space + Audioguia- 36$




- Audioguia Grand Central - 9$ ⇉ No ho recomanem. 



- Accés gratuït durant 4 hores a moltes atraccions del parc Luna Park - 35$






En total, el cost de les atraccions que vam visitar puja 272$ que són uns 230€, tot i els imprevists podem dir que ens va sortir a compte però és molt important seleccionar bé que es vol visitar, revisar els horaris, assegurar-se de si s’ha de reservar previament i fer un bon planning per aprofitar-lo al màxim.

Si sou fans del art i dels museus esteu de sort perquè hi entren la gran majoria de museus de la ciutat: Met, MoMa, el Museu Nacional Història, el museu de cera Madame Tussauds NY, Museu del Sexe, Museo del Holocaust Jueu, etc...

- Partit NBA (50€)
Vam anar a veure un partit de pretemporada dels New York Knicks contra Houston Rockets al mític Madison Square Garden. No és un preu econòmic però va ser tot un espectacle digne de viure. Els americans són la canya! No tinc informació sobre on comprar els tiquets ja que se'n van encarregar la Mercè i el Jason.



- Tour Contrastes (42€)
El tour de contrastes és un imprescindible doncs, tal i com diu el Diario de un mentiroso:

"Parece mentira que en una misma ciudad unos practiquen el acto bajo el “quien es tu papi, quien es tu papi!” o el “say my name, say my name!” y aquí, en Williamsburg, lo hagan con una mantita entre los 2 cuerpos con un agujero en medio. A-lu-ci-nan-te."

Aquesta realitat sexual es plasma en tots els aspectes de la vida i és que amb 5 minuts amb cotxe et trobes amb escenaris totalment diferents, sembla que no estiguis al mateix país... i estàs a la mateixa ciutat! És molt interessant poder apreciar i obsevar de primera mà aquests contrasts. Nosaltres vam contractar el tour a través de l'empresa Nueva York Metro Contrastes. El tour i els 10$ de propina que vam donar-li al guia ens va sortir per 42€ per persona.

Tot i que ens va agradar molt, vam aprendre moltes coses i el guia era un catxondo, no la puc acabar de recomanar, ja que el guia em va transmetre molta pressa, únicament feia les parades perquè féssim una foto i tornéssim a la furgoneta. Personalment, m'hagués agradat fer un altre tour en el que et donin més llibertat per poder passejar i observar tranquil·lament les diferents zones, poder apreciar les interaccions entre els habitants, etc...





➽➽➽ Fins aquí, el cost total de les despeses prèvies al viatge, que pugen un total de 1462. Són diners però com he dit abans les vam anar pagant durant els 6 mesos abans del viatge. Aquesta va ser la clau de tot plegat.

Despeses durant el viatge

Principalment les úniques despeses durant el viatge són transport i menjar... 

Una excursió molt típica quan es visita Nova York és la d'anar a uns outlets que estan a les afores de la ciutat on es ven roba d'alta gama a preus una "mica més accessibles", ho poso entre cometes perquè desprès d'haver vist alguns vídeos i blogs em continuen semblant autèntiques barbaritats. Nosaltres només comprem coses materials en un viatge per necessitat. Per exemple, jo em vaig haver de comprar un mocador perquè em feia mal la gola (3,5€) i unes sabates (10€) perquè hi ha molts locals que tenen "dress code" i les meves converse fake de 12€ podrien no ser acceptades. L'Aleix es va haver de comprar un cinturó perquè se’l va deixar i li queien els pantalons, em sembla recordar que li va costar 6€.

El tema dels souvenirs és molt personal també... Jo no en compro i l'Aleix en va comprar un parell que en total li van pujar uns 20€. Són cars com a gairebé tot arreu... Però això ja depén de vosaltres.

- Transport (122€)
Vam comprar la MetroCard que és una targeta per viatges il·limitats amb metro durant 7 dies, que ens va costar 29€/persona. El metro a Nova York és una molt bona opció per moure's, això si, s'ha de tenir molt clar el mapa de Nova York i tenir una bona orientació per no perdre's (nosaltres no teniem problema però Google Maps ajuda molt).

A part del metro, també ens vam moure amb Uber, en un principi només el volíem fer servir per anar de l'aeoroport al apartament perquè vam aterrar tard i la combinació amb transport públic era una mica enrevessada i es tardava una hora i mitja. El trajecte de l'aeroport de Newark al apartament de Brooklyn ens va costar 66€ (33€/persona). Ens va anar tan bé i ens va semblar tan còmode que el dia de marxar vam tornar a utilitzar-lo per tornar al aeroport. Aquest cop ens va costar 68€ (34€/persona). Durant l’estada a NY també vam utilitzar Uber algun dia que se'ns va fer tard i només desitjavem arribar al hotel per estirar-nos al llit: 52€ per 3 viatges, que surten a 17€/persona.


- Menjar (220€)

El total de menjar puja a 220€ per 9 dies, que són uns 24€ per persona al dia. Aquest pressupost no és real ja que sobretot des de l'arribada de la Mercè i el Jason ens invitàvem mutúament a cafés, cerveses, menjars, etc. i no podem dir-vos exactament el pressupost real de menjar diari. La nostra conclusió és que menjar a NY no és molt més car que aquí, de fet es pot menjar per molt menys. Nosaltres solíem sopar per uns 3-4€ (jo alguns died per 2€😂). Però això depèn molt de cadascú. Com a truquets estalviadors:

- A la gran majoria de llocs americans, et donen de manera gratuita un vas d'aigua i te'l reomplen tantes vegades com vulguis, als llocs amb servei de taula no et fa falta ni demanar-ho, en pic et queda poca aigua venen a reomplir-lo. Nosaltres mai demanem refrescos simplement perquè no ens agrada, així que ens va anar de meravella. 

- Als llocs amb servei de taula, s'ha de sumar un 20% al final del tiquet com a propina, nosaltres solíem anar a llocs sense servei de taula, amb take-away, on no deixar propina no està mal vist.











➔ Per tant, les despeses durant el viatge són de 342€ que sumats als 1462 que portàvem pagats des de casa es queda per un total de 1804€. Són molts diners, no és un viatge gens barat, però us podem dir que cada euro invertit en aquesta magnífica experiència ha valgut la pena. Com va dir un gran intel·lectual, viatjar és l'única cosa que compres que et fa més ric... Així que des de JA estem estalviant pel pròxim viatge, somiant amb un mil·ler de destins...

Gràcies per llegir-me... Desitjo tornar escriure ben aviat!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Londres. Dia 2: Notting Hill, Covent Garden i Highbury!

Blog d'una somiatruites